top of page

DIY Pregnancy Shoot

Tijdens mijn zwangerschap heb ik rond mijn 33e week een zwangerschapsshoot gehad, super mooi en waardevol, maar ik wilde ook graag voor die tijd al wat foto's hebben. Dus ik pakte het statief erbij, wat vitrage doeken en ben met de zelfontspanner aan de slag gegaan.


Hoe pak je dit nu het beste aan? Iedereen is natuurlijk anders, maar ik moet van te voren wel weten wat ik wil doen. Dus ik ga op Pinterest bijvoorbeeld kijken naar foto's die ik mooi vind of struin insta af en doe inspiratie op bij collega fotografen. Omdat ik het ook leuk vind dat Sep er even bijkwam moet ik sowieso snel werken, dus dan is het helemaal handig dat je al weet wat je wil doen en hoe de foto's eruit moeten komen te zien.


Vervolgens zet je het statief neer op de juiste plek. Ik kies er altijd voor om de instellingen op de camera al goed te zetten vóór dat ik hem koppel aan mijn telefoon en dan de zelfontspanner aan en shooten maar. Natuurlijk wordt het op deze manier ook bij mij niet altijd even scherp, maar ik ben heel blij met mijn eigen foto's en vind het een mooie aanvulling op de foto's die ik heb laten maken.


Instellingen en tips

Licht

Licht is natuurlijk heel belangrijk wanneer je binnen gaat fotograferen. Probeer kunstlicht (lampen, kaarsen etc.) uit te laten en blijf in de buurt van een (groot) raam. Om het licht iets te dempen kun je bijvoorbeeld een vitrage gordijn voor het raam hangen. Probeer daarnaast geen foto's te maken wanneer het donker en grauw buiten is, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Zet je camera tussen jou en de lichtbron in of, wanneer je bijvoorbeeld meer een silhouet foto wilt maken, zet jezelf dan tussen de lichtbron en de camera in.


Instellingen camera

De instellingen van je camera zijn natuurlijk afhankelijk van het licht en wat voor soort foto je wil maken. Denk bij het instellen altijd aan de belichtingsdriehoek (Diafragma, Sluitertijd en ISO).

  • Diafragma; hoe groter je diafragma (dus hoe kleiner de F - klinkt logisch he ;) ) hoe meer scherpte/ diepte in je foto's. Ik shoot zelf vaak met F2.8

  • Sluitertijd; ik probeer altijd minimaal op 1/250 te houden

  • ISO; hoe hoger de ISO hoe meer ruis op de foto, dus probeer het zo laag mogelijk te houden. Alleen omdat jouw camera tot 32000 kan gaan, betekent niet dat je dat ook moet gebruiken natuurlijk!

Scroll naar beneden om de instellingen te zien van mijn foto's


Geïnspireerd geraakt en zelf ook foto's gemaakt? Tag me dan op Instagram in je foto's (@merlinvangils_fotografie), ik ben super benieuwd hoe ze geworden zijn!ISO 800 F3.2 1/640s

ISO 800 F3.2 1/640s
ISO 800 F3.2 1/320s

ISO 640 F3.2 1/125
Opmerkingen


bottom of page